BpfBouw verhoogt beleggingen in internationaal vastgoed

BpfBouw zet de komende jaren in op internationaal vastgoed en veel meer passief beleggen bij aandelen. Dat past volgens het fonds goed bij het nieuwe pensioencontract, waarin vermogensbehoud cruciaal is.
 

Engagement gaat vaakst over klimaatthema’s en bedrijfsstrategieën

Grote beleggers voeren het vaakst engagement met ondernemingen over klimaatkwesties en de bedrijfsstrategie. Over cyberveiligheid en arbeidsrechten wordt veel minder het gesprek aangegaan.

‘Pensioenfondsen vaak onwetend over uitvoering stembeleid op ava’s’

Veel pensioenfondsen monitoren niet of de stemmen die namens hen zijn uitgebracht op aandeelhoudersvergaderingen van bedrijven ook stroken met het eigen stembeleid, blijkt uit een enquête van VBDO.

Onderzoek: Leeftijd van opf-bestuurder beïnvloedt beleggingsmix

Besturen van ondernemingspensioenfondsen met veel ouderen beleggen conservatiever dan besturen waarin ook jongeren zitten, aldus onderzoek van de Universiteit Maastricht. Dat kan in het nadeel werken van deelnemers.
 

Rekenrente wordt minder volatiel

De rekenrente voor een gemiddeld pensioenfonds op basis van de marktrente beweegt zich sinds de uitbraak van de coronacrisis in een nauwe bandbreedte rond de 0%. Voor pensioenfondsen is dat geen reden hun afdekkingsbeleid te wijzigen.

‘Blind proeven’ is geheim achter succes ABN Amro Pensioenfonds

ABN Amro Pensioenfonds slaagde er tussen 2007 en 2019 als enig groot fonds in het rendement op zijn verplichtingen te verslaan. De ‘consistente focus op risicomanagement’ bij de beleggingen is een bepalende factor, aldus het fonds.

Animo voor factorbeleggen in obligatieportefeuille stijgt

Factorbeleggen maakt al jaren onderdeel uit van de aandelenportefeuilles van veel pensioenfondsen. In de obligatieportefeuilles werd tot voor kort niet of amper aan factorbeleggen gedaan. Maar dit lijkt te veranderen.
 

Eerste coronagolf dreunt nog steeds na in relatief rendement

Pensioenfondsen konden hun gestegen verplichtingen in het derde kwartaal goed bijbenen met de behaalde rendementen. De klap van het eerste kwartaal zijn ze echter nog niet te boven.

Zo presteerde de top honderd pensioenfondsen in 2019

Rendementen tot 28%, kosten voor vermogensbeheer die opliepen tot 1,59% en circa twintig fondsen met een beleidsdekking van onder de 100%. Zo zag 2019 eruit voor de 100 grootste Nederlandse pensioenfondsen.

Overzicht pensioenuitvoerders

Alle pensioenuitvoerders die nieuwe klanten aannemen op een rij in dit overzicht van Pensioen Pro: van het grote APG tot het kleine Appel en Dion.
 

Pensioenfondsen behaalden 7,3% rendement in tweede kwartaal

Pensioenfondsen behaalden in het tweede kwartaal gemiddeld 7,3% rendement, heeft LCP berekend. In het eerste kwartaal was het rendement juist -7,3%.

Bij deze fondsen daalden (of stegen) de kosten het hardst sinds 2014

Pensioenfondsen als DNB en Hibin (Handel in bouwmaterialen) wisten hun vermogensbeheerkosten de afgelopen vijf jaar flink te verlagen. Hibin sneed ook fors in de kosten voor pensioenbeheer, net als bpf Vlakglas.