Pensioenfondsen beginnen met herbalanceren na rentestijging

De opgelopen rente en fors gestegen aandelenkoersen dwingen sommige pensioenfondsen opnieuw tot herbalancering van hun beleggingsportefeuilles. Vorig jaar zaten fondsen nog in een omgekeerde situatie.

Wereldwijde groei in pensioenvermogen ondanks coronacrisis

Ondanks de coronacrisis steeg het pensioenvermogen in 2020 in de 22 grootste markten 11% naar $52.522 mrd. Dat schrijft het Thinking Ahead Institute van WTW in zijn jaarlijkse Global Pensions Assets Study.

Rapportage esg-data ‘ernstig probleem’ voor pensioenfondsen

Pensioenfondsen worstelen met het verkrijgen van betrouwbare esg-rapportages van hun externe vermogensbeheerders. Vooral voor private equity en emerging market debt is dat lastig.

Beleggen in eigen sector ‘bestuurlijk lastig’ voor pensioenfonds Horeca & Catering

Beleggen in de achterban is een onderwerp dat geregeld terugkeert op de bestuurstafel bij pensioenfonds Horeca & Catering. Tot concrete investeringen heeft dat nog niet geleid.

Donkergroen rendeert beter dan benchmark

Impactfondsen met beursgenoteerde aandelen rendeerden in 2020 beter dan de wereldwijde MSCI Index, blijkt uit onderzoek van Phenix Capital Group.

Opleving van aandelen uit ‘oude economie’ van korte duur

Aandelen uit traditionele sectoren als energie en telecom rendeerden de laatste maanden van 2020 sinds lange tijd weer wat beter dan groeitijgers als Facebook en Amazon. De opleving zette echter niet door.

Zó veranderde het landschap voor fiduciair beheer in vijf jaar tijd

APG, PGGM en MN zijn qua belegd vermogen nog altijd met afstand de grootste fiduciair beheerders. De voorsprong ten opzichte van commerciële partijen slinkt.

Relatief rendement plust fors in vierde kwartaal

Het beleggingsrendement van pensioenfondsen was in het vierde kwartaal meer dan genoeg om hun verplichtingen bij te benen. Over heel 2020 boekten zij rode cijfers.

Vijf lessen van asset managers voor vergroening aandelenportefeuilles

Houd rekening met hogere transactiekosten dan verwacht, analyseer bedrijven én managers continue op duurzaamheid en denk na over het gebruik van futures. Deze lessen geven asset en transitiemanagers mee bij esg-transities.

Zo stijg je op de VBDO-ranglijst voor duurzaam beleggingsbeleid

Er zijn vele wegen die leiden naar een hogere positie op de jaarlijkse ranglijst van VBDO. Dat blijkt uit de wijze waarop uiteenlopende fondsen dit hebben bereikt.

Huisartsen beleggen alleen nog in bedrijven met de hoogste esg-score

Pensioenfonds Huisartsen is een van de fondsen die op laatste VBDO-rangorde een flinke sprong voorwaarts maakte. Het fonds steekt geen geld meer in aandelen van bijvoorbeeld Apple, Amazon, Shell, ExxonMobil en  Facebook.

Bakkers blijven met esg-beleid dicht bij eigen sector

Pensioenfonds Bakkers is het hoogst scorende kleinere fonds in de rangorde van VBDO. Het fonds blijft dicht bij de eigen sector. Het heeft bijvoorbeeld producenten van gemodificeerde zaden uitgesloten.