Variabele dc-uitkeringen omhoog na gunstig 2019

Variabele uitkeringen bij dc-regelingen zijn dit jaar, na goede beleggingsresultaten in 2019, bij de meeste aanbieders verhoogd. Daarmee is een verlaging van een jaar eerder meer dan goedgemaakt.

Waarom heeft pensioenfonds Recreatie een ondernemingsplan?

 

Pensioenfonds recreatie wil ook bedrijven aan zich binden die niet onder de verplichtstelling vallen. Voorzitter Eiko de Vries legt uit waarom het fonds hiervoor een ondernemingsplan heeft gemaakt. 
 
 

Beleggingen tandartsenfonds kunnen tegen dreun in crisistijd

Gesloten pensioenfonds Tandartsen houdt beter stand in zwaar weer dan een gemiddeld fonds. Dat is te danken aan het afwijkende beleggingsbeleid. Het fonds heeft weinig aandelen en een hoge renteafdekking.

‘Moeilijke jaren op komst voor dure private equity-huizen’

Pensioenfondsen betalen zich blauw aan fees voor private equity, terwijl ze er nauwelijks een superieur rendement voor terugkrijgen. Dat is vreemd, vindt onderzoeker Ludovic Phalippou van de Oxford Saïd Business School.

Gevolgen IMVB-convenant voor pensioenfondsen

 

Het IVMB-convenant vraagt pensioenfondsen een esg due diligence proces in te richten. Cedric Scholl (PGGM) licht in deze video van SPO Perform toe welke de stappen het bestuur hierin kan nemen.
 
 

Pensioenfondsen verloren €112 mrd tijdens eerste fase coronacrisis

Het belegd vermogen van pensioenfondsen daalde in het eerste kwartaal van €1554 mrd naar €1442 mrd. Aandelen namen ruim 20% in waarde af, terwijl de beleggingen in staatsobligaties 7% stegen.

Nederlandse fondsen op derde plek met reëel rendement over 2019

Nederlandse pensioenfondsen hebben in 2019 hogere reële rendementen gehaald dan die in andere OESO-landen. Alleen Litouwse en Belgische fondsen verdienden meer.
 

Grote verschillen tussen strategieën voor staatsobligaties

De wijze waarop grote fondsen in staatsleningen beleggen, verschilt meer dan bij aandelen. Sommige fondsen zoals ABP leggen de nadruk op Frankrijk en de VS, terwijl andere fondsen kiezen voor Duits en Nederlands schuldpapier.

De keuze voor het juiste bestuursmodel

 

Hoe komt een pensioenfonds tot het juiste bestuursmodel? Houd in het achterhoofd dat het model slechts een middel is om de doelstellingen van het fonds te realiseren, zeggen Paulien Siegman en Geraldine Leegwater in deze SPO-video.
 
 

Europees coronasteunpakket drukt risico-opslagen verder

Om haar aankomende coronasteunpakket te financieren, gaat de Europese Commissie binnenkort voor het eerst de markt op. De introductie van ‘coronabonds’ zal leiden tot verdere daling van de risico-opslagen op staatspapier van zuidelijke eurolanden.

‘Mogelijk hogere rente op Duitse staatsobligaties bij verlenging pandemieprogramma ECB’

De ECB heeft waarschijnlijk al eind september de €750 mrd van zijn noodprogramma PEPP opgesoupeerd, verwacht AXA Investment Managers. Medewerking van Duitsland aan verlenging is onzeker, wat kan leiden tot hogere rentes op bunds.

Overgang naar nieuwe pensioenuitvoerder

 

Het contract met een nieuwe uitvoerder is getekend. Nu moet alle data van de oude administrateur worden overgeheveld. Tobias Bastian (Sprenkels & Verschuren) legt in deze video van SPO uit waar een pensioenfonds op moet letten.