Bij deze fondsen daalden (of stegen) de kosten het hardst sinds 2014

Pensioenfondsen als DNB en Hibin (Handel in bouwmaterialen) wisten hun vermogensbeheerkosten de afgelopen vijf jaar flink te verlagen. Hibin sneed ook fors in de kosten voor pensioenbeheer, net als bpf Vlakglas.

70% van vermogen Nederlanders zit in pensioen

Het belang van pensioen in het totale vermogen van Nederlandse huishoudens neemt toe. Eind 2019 waren pensioenfondsen goed voor 70% van het totale financiële vermogen, een stijging van 15%-punt sinds 2008.

Grote pensioenfondsen mijden eerste Grüner Bund om rendement

ABP, PMT en PME hebben vorige week niet belegd in de eerste Duitse groene obligatie. Zij vonden het geboden rendement te laag. PFZW stapte wel in.

‘Geen lager rendement bij uitsluiten olie, gas en steenkool’

Het verkopen van olie-, gas- en steenkoolbeleggingen gaat niet ten koste van het rendement, blijkt uit een studie van de Rijksuniversiteit Groningen. Een portefeuille zonder deze bedrijven rendeert bijna net zo goed.

KLM-cabinepersoneel verhoogde rentehedge om pensioenkorting af te wenden

Pensioenfonds KLM Cabinepersoneel is vorig jaar minder risicovol gaan beleggen om kortingen bij deelnemers te voorkomen. Onbedoeld zorgde deze maatregel voor een minder snel dalende dekkingsgraad tijdens de coronacrisis.

‘Rente in eurozone zal komende vijf jaar amper stijgen’

Landen steken zich wereldwijd fors in de schulden om de coronacrisis te bestrijden. Toch zal dit de komende vijf jaar niet leiden tot oplopende rentes in de eurozone, verwacht Schroders.

Gevallen engelen doen het goed tussen high yield-leningen

Honderden Amerikaanse bedrijven moesten de afgelopen maanden een verlaging van hun kredietwaardigheid slikken. Volgens vermogensbeheerder Mellon maakt dit de high yield-markt gevarieerder.

Externe managers op de schopstoel bij pensioenfondsen

Vier op de tien Nederlandse pensioenfondsen zetten externe vermogensbeheerders aan de dijk of overwegen dit te doen vanwege slechte prestaties tijdens de coronacrisis. 

Bij opf’en meer opbouwverlagingen, bij bpf’en meer premiestijgingen

Ondernemingspensioenfondsen hebben dit jaar overwegend gekozen voor opbouwverlaging boven premieverhoging. Bij bpf’en was dat andersom.

PWRI studeert op meer beleggen in middensegment huurmarkt

Pensioenfonds Werk en (re)Integratie zoekt beleggingen op die tot de verbeelding spreken van de achterban. Het doet bij huurwoningen onderzoek naar een grotere nadruk op het middensegment en de renovatie van sociale huisvesting.

ABP veel meer in corona-obligaties dan andere grote fondsen

ABP heeft sinds eind maart ruim €600 mln belegd in ‘corona-obligaties’. PFZW zit daar voor €20 mln in, terwijl PMT en PME ze links laten liggen. 

Vijf aandachtspunten bij de eigen-risicobeoordeling

 

De eigen-risicobeoordeling is een document waarmee verantwoording wordt afgelegd richting de toezichthouder. Stephan Schüller (Pensioenfederatie) vertelt in deze video van SPO Perform hoe pensioenfondsen daar invulling aan kunnen geven.