Custodians breiden esg-dienstverlening aan pensioenfondsen uit

Caceis en BNP Paribas Securities Services zetten in op meer esg-producten voor pensioenfondsen. Zij kunnen beleggingsadministraties koppelen aan duurzame analyses van data-aanbieders als Sustainalytics en Clarity AI.

Wat moet een pensioenfonds met de Europese groene taxonomie?

De Europese Commissie heeft een taxonomie ontwikkeld waarmee bedrijven kunnen bepalen hoe groen hun producten en diensten zijn. Relevant voor veel pensioenfondsen, want zij moeten in 2023 rapporteren of hun beleggingen voldoen aan de taxonomie.

Zó zou het nieuwe contract afgelopen kwartaal uitgepakt hebben

Onder het nieuwe contract had een gemiddeld pensioenfonds afgelopen kwartaal -6,8% beschermingsrendement en 5,7% overrendement kunnen verdelen onder zijn deelnemers. Dat blijkt uit een berekening van First Pensions.

Kappers hebben dubbel gevoel bij 20,1% jaarrendement

Bpf Kappers behaalde vorig jaar het hoogste rendement van alle pensioenfondsen. Toch is voorzitter Gerard van de Kuilen daarover ‘gematigd enthousiast’, omdat de dekkingsgraad nagenoeg gelijk bleef.

Beleggers in hernieuwbare energie zoeken de grenzen op

Het aanbod voor beleggingen in hernieuwbare energie wordt breder. Beleggers hoeven zich niet meer te beperken tot wind- en zonneparken.

‘Nederlandse winkelcentra dalen nog eens 15% in waarde’

Nederlandse winkelcentra op A-locaties krijgen dit jaar een waardedaling van nog eens 15% voor de kiezen, verwacht vastgoedbelegger DWS. In 2020 was de klap al 17%.

Obligatiebeleggingen pensioenfondsen bereiken recordomvang

Alle Nederlandse pensioenfondsen samen hadden eind 2020 voor ruim €453 mrd in staatsobligaties belegd, 17% meer dan eind 2019. Inclusief renteswaps is de toename zelfs 21%.

Bijna helft grote pensioenfondsen kiest voor opt-out bij SFDR

Tweeëntwintig van de vijftig grootste pensioenfondsen doen niet mee aan artikel 4 van de Europese verordening SFDR, onderzocht AF Advisors. Ze houden geen rekening met de negatieve impact van hun beleggingen op mens en milieu.

Belegd vermogen pensioenfondsen steeg naar €1679 mrd in 2020

Het belegd vermogen van Nederlandse pensioenfondsen is vorig jaar ondanks de coronacrisis 8% gestegen naar €1679 mrd. De fondsen leverden in op vastgoed, terwijl de waarde van aandelen, vastrentend en alternatives flink steeg.

Pensioenfondsen beginnen met herbalanceren na rentestijging

De opgelopen rente en fors gestegen aandelenkoersen dwingen sommige pensioenfondsen opnieuw tot herbalancering van hun beleggingsportefeuilles. Vorig jaar zaten fondsen nog in een omgekeerde situatie.

Wereldwijde groei in pensioenvermogen ondanks coronacrisis

Ondanks de coronacrisis steeg het pensioenvermogen in 2020 in de 22 grootste markten 11% naar $52.522 mrd. Dat schrijft het Thinking Ahead Institute van WTW in zijn jaarlijkse Global Pensions Assets Study.

Rapportage esg-data ‘ernstig probleem’ voor pensioenfondsen

Pensioenfondsen worstelen met het verkrijgen van betrouwbare esg-rapportages van hun externe vermogensbeheerders. Vooral voor private equity en emerging market debt is dat lastig.