ABP steekt geld in Portugese tolwegen, Achmea IM wordt fiduciair bij pensioenfonds Medewerkers Apotheken, PME koopt woontoren in Nieuwegein en APG in logistiek vastgoed in Zuid-Korea

ABP in Portugese tolwegen 

APG heeft namens ABP een belang genomen in Brisa, een Europese tolwegbeheerder. Samen met National Pension Service of Korea en Swiss Life AM koopt APG een meerderheidsbelang van 81% in Brisa. Volgens de verkopende partijen, infrabelegger Arcus Infrastructure Partners en José de Mello Investimentos, is deze onderneming ruim €3 mrd waard. Brisa beheert 21 snelwegen in Portugal. Jaarlijks maken 7,5 miljoen automobilisten gebruik van deze wegen. APG wil niet kwijt welk aandeel het neemt in het tolwegbedrijf. Diverse toezichthouders moeten de transactie nog goedkeuren. APG verwacht de overname in het derde kwartaal te kunnen afronden.

Achmea IM fiduciair beheerder voor fonds Medewerkers Apotheken

Pensioenfonds Medewerkers Apotheken stelt Achmea Investment Management per 1 juli als fiduciair manager. Het bedrijfstakpensioenfonds heeft een belegd vermogen van €3,6 mrd. Het vermogensbeheer werd tot nu toe gedaan door Appolaris, de eigen uitvoerder van het fonds. Achmea IM gaat strategisch portefeuille-advies verzorgen, evenals selectie en monitoring van externe vermogensbeheerders, integraal risicomanagement en dienstverlening op het gebied van maatschappelijk verantwoord beleggen. 

PME koopt woningen in Nieuwegein 

Syntrus Achmea Real Estate & Finance heeft namens PME en Achmea Dutch Residential Fund twee woontorens met in totaal 346 duurzame appartementen gekocht in Nieuwegein. PME wordt eigenaar van een woontoren met 155 appatementen. ‘De vraag naar betaalbare woningen in de regio Utrecht is groot’, zegt PME-bestuurder Marcel Andringa in een persverklaring. ‘Het duurzame, toekomstbestendige karakter van deze appartementen, in combinatie met de directe nabijheid van talrijke stedelijke voorzieningen, maakt deze acquisitie een goede aanvulling in onze beleggingsportefeuille.’ De bouw van de torens begint naar verwachting in het tweede kwartaal van 2021. De eerste woningen worden in 2024 opgeleverd.

APG in Zuid-Koreaanse magazijnen

APG belegt samen met Canada Pension Plan Investment Board en vastgoedbelegger ESR €1 mrd in magazijnen in Zuid-Korea. APG steekt namens ABP en bpf Woningcorporaties €350 mln in dit vastgoed  in de buurt van de steden Seoul en Busan. APG stapte eerder samen van het Canadese pensioenfonds en ESR in logistiek vastgoed. Afgesproken is dat de drie beleggers hun investering op den duur kunnen verdubbelen naar €2 mrd.