AVH voor bestuursondersteuning naar AZL, vijf pensioenfondsen verkopen vastgoed-CV aan Amvest en Bouwinvest investeert voor BpfBouw in Azië.

 

Het pensioenfonds voor de Agrarische en Voedselvoorzieningshandel (AVH) is per 1 juli voor bestuursondersteuning en advisering verhuisd naar AZL, meldt de pensioenuitvoerder op zijn Linkedin-pagina. Daarvoor werd deze dienstverlening verzorgd door uitvoerder AGH.

Eerder meldde Pensioen Pro dat AVH de ambitie heeft om zich eind 2019 aan te sluiten bij een ander pensioenfonds. Of de overstap met de bestuursondersteuning naar AZL hiermee te maken heeft, wil het fonds niet zeggen. Het had ‘geen behoefte’ om op LinkedIn-berichten te reageren.

Vijf pensioenfondsen verkopen vastgoedfonds

Vijf pensioenfondsen, waaronder Detailhandel en Kappers, hebben op 1 juli hun commanditaire vennootschap Utrechtse Fondsen Vastgoed verkocht aan Amvest. In de cv zat een portefeuille met 1352 Nederlandse huurwoningen in het middensegment, die werd beheerd door Syntrus Achmea Real Estate & Finance. De huizen liggen aan de rand of in de buurt van grote steden als Den Haag en Utrecht.

De portefeuille van Utrechtse Fondsen Vastgoed CV wordt ingebracht in het ARC-fonds van Amvest. In ruil krijgen de vijf pensioenfondsen participaties in ARC, dat daarmee 24 investeerders telt. Welk bedrag er gemoeid is met de transactie, is niet bekendgemaakt.

Bouwinvest voor bpf Bouw op Aziatische tour
Bouwinvest heeft voor pensioenfonds Bouw €88 mln geïnvesteerd in de regio Azië-Pacific. De investering is gedaan vanuit het internationale mandaat van het pensioenfonds voor deze regio. Het gaat om kantoorpanden in Tokio, Osaka, Hong Kong, Seoul en Auckland.

De investering wordt verricht samen met andere institutionele investeerders en wordt beheerd door het in Hong Kong gevestigde PAG Real Estate. Samen hebben de partijen bijna $700 mln (€615 mln) geïnvesteerd in 26 kantoorgebouwen.

De komende jaren zullen voor een vergelijkbaar bedrag nog meer investeringen gedaan worden. De grootste investering in de portefeuille is het kantoorgebouw International Trade Tower in Hongkong, Kowloon East.