APG breidt belangen in hotels uit, PWRI stapt in woningportefeuille Altera en pensioenfonds Verloskundigen belegt meer in zorgvastgoed.

APG heeft het Harrington Hall Hotel in South Kensington gekocht van het Saoedische conglomeraat Oylan Group. De pensioenbelegger heeft hiervoor samengewerkt met de Londense vastgoedadviseur London Central Portfolio.

APG maakt geen aankoopbedrag bekend, maar Britse media meldden dat het gebouw vorig jaar voor een verkoopprijs van £130 mln in de markt werd gezet. Het is de bedoeling dat het hotel opnieuw wordt ingericht, om vervolgens weer open te gaan in het voorjaar van 2022.

De aankoop is de eerste in een serie hotels, waarmee APG en LCP een nieuwe keten in Londen willen neerzetten. Ze hebben hiervoor een joint venture opgericht. LCP wordt verantwoordelijk voor de inrichting, ontwikkeling en dagelijkse gang van zaken in de hotels.

Het is nog niet bekend uit hoeveel hotels de nieuwe keten uiteindelijk moet bestaan of wat de naam wordt. ‘We bekijken alles stap voor stap’, zegt een woordvoerder van APG.

APG heeft ook een slag geslagen op de Nederlandse hotelmarkt, door een belang te nemen in CityID. Deze keten biedt appartementen met hotelfaciliteiten aan in Amsterdam. Het gaat momenteel om drie ‘aparthotels’: Boat&Co, Twenty Eight en Amsterdam ID Aparthotel. APG wil niet zeggen hoe groot het belang is. Een woordvoerder zegt dat het om een veel kleiner bedrag gaat dan bij het Harrington Hall Hotel.

APG heeft meer beleggingen in de hotelsector. Het zit bijvoorbeeld in CitizenM en heeft belangen in hotels van Archer Hotel Capital. Daarnaast heeft APG geïnvesteerd in The Student Hotel en zit het in Braziliaanse en Indiase hotelketens. In totaal gaat het om een bedrag van €2 mrd.

PWRI stapt in woningportefeuille Altera

Pensioenfonds Werk en (re)Integratie stapt voor €85 mln in de woningportefeuille van van vastgoedbelegger Altera. De portefeuille, met een omvang van zesduizend huizen, heeft meer dan €1,6 mrd aan belegd vermogen. Altera richt zich op het middensegment van de markt. Voorbeelden van projecten zijn Gare du Nord in Amsterdam Noord en Neerlandia in Utrecht. Naast PWRI beleggen ook bpf’en Waterbouw, Rijn- en Binnenvaart en Horeca & Catering en de opf’en Gasunie en Hoogovens bij Altera.

Verloskundigen beleggen meer in zorgvastgoed

Pensioenfonds Verloskundigen heeft zijn belang in het zorgvastgoedfonds van Syntrus Achmea Real Estate & Finance vergroot. Het fonds zegde afgelopen juni al €4 mln toe aan het Achmea Dutch Health Care Property Fund en doet daar nu nog eens €1,9 mln bovenop.

‘Door de goede vooruitzichten van de zorgvastgoedmarkt zien wij zorgvastgoed als een goede mogelijkheid om financieel rendement te maken tegen een beperkt risico’, zegt pensioenfondsvoorzitter Marlies Bartels. ‘Tegelijkertijd past deze belegging goed bij onze deelenemers, omdat er in zorggroepen geregeld ook een verloskundige praktijk is gevestigd.’

Het zorgvastgoedfonds van Achmea heeft (inclusief mandaten in de pijplijn) €472 mln aan vermogen van zeventien beleggers, waaronder dertien pensioenfondsen. Naast de verloskundigen gaat het bijvoorbeeld ook om dierenartsen en PWRI. Het vastgoedfonds heeft de ambitie om binnen enkele jaren uit te groeien naar een omvang van €800 mln.