APG heeft voor circa €374 mln een belang genomen in Earls Court, een vastgoedproject in West-Londen. Volgens Britse media heeft Capco, waarvan APG de aandelen overneemt, fors afgeschreven op het project.

APG werkt voor deze transactie samen met Delancey, een Britse vastgoedbelegger. Zij nemen het belang van Capital & Counties Properties (Capco) over voor £425 mln (€498 mln). APG krijgt 75% van de aandelen. De overige aandelen zijn in handen van Delancey en ov-bedrijf Transport for London.


Delancey gaat het project trekken, mede namens APG. De vastgoedbelegger en TfL hebben een nieuwe visie op de ontwikkeling vastgesteld, waarbij meer aandacht is voor betaalbare huisvesting en betrokkenheid van de lokale gemeenschap.

Tegenslagen


Earls Court bestaat uit bijna twaalf hectare grond, grofweg tussen de gemeentes Kensington/Chelsea en Hammersmith/Fulham, waarop Capco ruim zevenduizend huizen zou bouwen. Het project staat al sinds 2013 in de steigers, maar kampte volgens Britse media de afgelopen jaren met (financiële) tegenslagen. Er is veel gesloopt, maar nog weinig herbouwd.

De Financial Times meldde eerder dit jaar dat de locatie in vier jaar tijd de helft van zijn waarde heeft verloren, omdat de markt voor luxueuze huisvesting is ingestort. Delancey meldt dat het grond met bestaande woningen heeft terug verkocht aan de gemeente Hammersmith/Fulham. Er was in de afgelopen jaren behoorlijk wat weerstand van lokale politici en bewoners tegen het project. APG en Delancey richten zich nu op de ontwikkeling van het overgebleven braakliggend terrein. 

APG zegt dat de afschrijving van Capco niet betekent dat het project verlieslatend is. ‘In ieder geval niet voor ons’, aldus een woordvoerder. ‘Anders zouden we er met al onze kennis en ervaring niet instappen. Misschien is er voor ons en Delancey wel sprake van een goed instapmoment.’

De pensioenbelegger heeft al eerder samengewerkt met Delancey in het VK. Naast Londen, gaat het om projecten in bijvoorbeeld Edinburgh, Glasgow en Leeds.

PGGM maakte vorige week bekend dat het in een Londens tunnelproject is gestapt, waarin ook wordt samengewerkt met Transport for London.

Mandaten- en transactienieuws kunt u e-mail naar redactie@pensioenpro.nl