Bijna twee derde van de institutionele beleggers verwacht binnen nu en drie jaar een nieuwe crisis. Voor 2020 voorspellen ze vooral meer volatiliteit op de financiële markten.

 

Dit blijkt uit onderzoek van vermogensbeheerder Natixis onder vijfhonderd institutionele beleggers, waarvan bijna de helft pensioenfondsen. Uit Nederland deden twaalf beleggers mee.

Bijna twee derde van de ondervraagden voorziet binnen nu en drie jaar een nieuwe financiële crisis. Een kleine groep van 5% denkt dat we daar al in de komende twaalf maanden mee te maken krijgen, terwijl 20% pas problemen verwacht over vier tot vijf jaar.

De onderzoekers hebben niet gevraagd vanuit welke hoek de crisis wordt verwacht en hoe deze eruit ziet. Wel vindt 37% een nieuwe kredietcrisis de grootste bedreiging voor de beleggingsportefeuille in 2020. Een meerderheid van de deelnemers (53%) acht volatiliteit op de financiële markten het grootste risico.

Aandelenmarkt is rijp voor correctie

Dit wordt gevoed door politieke beslommeringen in de VS, zoals de afzettingsprocedure tegen president Trump, de handelsoorlog en de presidentsverkiezingen in november. Bijna de helft van de beleggers zegt daarom dat de aandelenmarkt rijp is voor een correctie. Beleggers is niet gevraagd naar de omvang van een correctie, zegt Robert Koopdonk, bij Natixis verantwoordelijk voor de institutionele en wholesale markt in Nederland.

Ook op de obligatiemarkt wordt volgend jaar meer turbulentie verwacht. Koopdonk: ‘De afgelopen jaren was de beweeglijkheid in de eurozone laag, omdat de ECB met zijn opkoopbeleid de rentes drukte. De middelen van de centrale bank om dat vol te houden, worden steeds kleiner. Ik verwacht daarom dat rentemarkten steeds meer hun eigen weg zoeken, wat leidt tot meer volatiliteit.’

Liefst drie kwart van de deelnemers vindt dat institutionele beleggers te veel risico hebben genomen in hun zoektocht naar rendement. Koopdonk noemt in dit verband beleggingen in bijvoorbeeld bankleningen en high yield. Toch ziet een meerderheid van de beleggers de rente eerst nog verder dalen, aangezien zij in 2020 een toename verwachten van het aantal obligaties met een negatieve rente.

Geen grote verschuivingen

Toch zeggen de ondervraagden geen heel grote verschuivingen in hun portefeuilles aan te brengen. Koopdonk herkent dat bij Nederlandse pensioenfondsen. ‘De afgelopen jaren hebben zij relatief veel belegd in hypotheken, maar voor de nabije toekomst voorzie ik geen grote trek naar illiquide assets. Ook al staan die meer los van de waan van de dag, omdat ze niet elke dag worden geprijsd.’

75% van de beleggers maakt zich zorgen dat particuliere beleggers bij toenemende recessieangst voortijdig besluiten om beleggingen te verkopen. Koopdonk: ‘Zo’n verkoopgolf kan grote impact hebben op de aandelenkoersen. De laatste verkoper bepaalt immers de prijs van een aandeel, of dat nu een institutionele of particuliere belegger is.’