APG, PGGM en MN zijn qua belegd vermogen nog altijd met afstand de grootste fiduciair beheerders. De voorsprong ten opzichte van commerciële partijen slinkt.

Door de goede beursjaren is het belegd vermogen van de grote drie de afgelopen vijf jaar flink gegroeid, blijkt uit een vergelijking van de cijfers die Pensioen Pro jaarlijks opvraagt. Het vermogen van APG, PGGM en MN steeg respectievelijk 35, 38 en 48%. Zijn wonnen of verloren de afgelopen vijf jaar geen grote klanten.

 

fiduciair beheer onderzoek

Het gat tussen nummer drie MN en commerciële partijen Achmea IM en BlackRock bedraagt nog altijd tientallen miljarden euro’s, maar is wel kleiner dan vijf jaar geleden. Toen was MN 1,9 keer zo groot als Achmea IM en 2,5 keer zo groot als BlackRock. In 2020 pasten zij respectievelijk 1,2 en 2,2 keer in MN.

Opvallende afwezige in de lijst van 2020 is Robeco. Deze vermogensbeheerder stopte in 2019 met fiduciair beheer, nadat pensioenfonds Vervoer bekendmaakte over te stappen naar Achmea IM. De vier overgebleven pensioenfondsklanten, Loodsen, VLEP, AVH en het eigen ondernemingspensioenfonds moesten vertrekken.

Achmea IM haalde naast Vervoer bijvoorbeeld ook nog pensioenfondsen Huisartsen en Medewerkers Apotheken binnen. BlackRock sloot een contract met beroepspensioenfonds Loodsen. NN Investment Partners heeft de zesde positie van Robeco ingevuld. De Haagse beheerder kreeg er de pensioenfondsen Notariaat en SNS Reaal bij.

De top 10 wordt gecomplementeerd door Kempen, Aegon AM (voorheen TKP Investments), BMO Global AM en Blue Sky Group. Pensioenfonds PostNL verhuisde bijvoorbeeld naar Kempen. Het eerder genoemde VLEP vond onderdak bij BMO.

Groei via apf’en

Fiduciair beheerders groeien niet alleen doordat pensioenfondsen zich melden, maar ook via de apf’en waarvoor zij het vermogensbeheer uitvoeren. Zo ging pensioenfonds ANWB vorig jaar naar De Nationale APF, waarvoor NN IP fiduciair beheer doet. Kempen groeide met fiduciair beheer voor Het Nederlandse Pensioenfonds, omdat bijvoorbeeld opf Arcadis zich aansloot bij dit apf.

Een buitenlandse partij als Allianz GI staat niet meer in de lijst met fiduciair managers. Het bedrijf zag begin 2018 geen brood meer in fiduciair beheer, omdat pensioenfondsen tegenwoordig liever een partij verkiezen die meerdere Nederlandse fondsen bedient.

Mercer dat vooral groot is in het VK met fiduciair beheer, is sinds 2019 terug te vinden in de ranglijst. Het biedt multi-managerfondsen aan voor illiquide beleggingen. Aon heeft juist zijn fiduciaire activiteiten gestaakt.