De Nederlandsche Bank NV (DNB) is de centrale bank van Nederland. De Bank is in 1814 opgericht door koning Willem I en heeft het Nederlandse monopolie op de uitgifte van bankbiljetten. De Nederlandse Staat is sinds 1948 enig aandeelhouder van de NV. DNB wordt bestuurd door een directie die bestaat uit de president en vier directeuren, allen benoemd bij Koninklijk Besluit voor een periode van zeven jaar. Er is sprake van collegiaal bestuur. De president is op persoonlijke titel lid van de Raad van Bestuur van de ECB. De Raad van Commissarissen ziet toe op het beheer van DNB en staat de directie met raad terzijde.
DNB houdt toezicht op circa 230 pesioenfondsen met een belegd vermogen van zo'n € 1.428 miljard (eind Q1, 2019) en ongeveer 160 verzekeraars met assets van circa € 472 miljard (eind 2018).
De Toezicht Vooruitblik 2019 van DNB legt accenten op technologische ontwikkelingen, toekomstgerichtheid en duurzaamheid. Daarnaast houdt DNB scherp oog voor criminaliteit, en zet onder andere in op transparantie naar onder toezicht staande instellingen.
Werken aan vertrouwen
DNB maakt zich sterk voor financiële stabiliteit en draagt daarmee bij aan duurzame welvaart in Nederland.
Daartoe werkt DNB als onafhankelijke centrale bank, toezichthouder en resolutieautoriteit samen met Europese partners aan:
Door onafhankelijk economisch advies uit te brengen, versterkt DNB het beleid gericht op haar primaire doelstellingen.
Het toezicht van DNB wordt deel betaald door de overheid en deels door heffingen diie worden betaald door onder toezicht staande instellingen.
Deze informatie is afkomstig van de website van De Nederlandsche Bank (DNB). DNB meldt op haar website dat deze informatie uitsluitend is bedoeld ter informatie van het publiek. De informatie heeft een algemeen karakter en is niet bedoeld als een door DNB geformuleerd advies inzake een specifieke situatie of bepaald probleem. De informatie op de DNB-website kan nooit worden beschouwd als een vervanging van professioneel advies. U wordt ten stelligste geadviseerd om onafhankelijk juridisch, financieel of anderszins advies in te winnen voordat u enige actie onderneemt inzake kwesties waarbij de informatie van de DNB-website relevant kan zijn. Klik hier voor de volledige disclaimer.