Image
Image

Stem nu voor de gouden Pensioen Pro Award 2023

Welk pensioenfonds wint dit jaar de gouden Award voor Pensioenfonds van het jaar? Beslis mee welk fonds de hoogste onderscheiding in de pensioenbranche ontvangt. Stemmen kan tot vrijdag 9 juni 2023, 16.00 uur.

Drie kandidaten hebben na een rigoureuze voorselectie de laatste ronde gehaald in de strijd om de gouden Award voor Pensioenfonds van het jaar 2023. Onderstaand stellen wij ze aan u voor en leest u waarom de vakjury deze fondsen op de shortlist heeft geplaatst. Vervolgens is het aan u als publieksjury om te bepalen welke van de drie zich een jaar lang Pensioenfonds van het jaar mag noemen.

Klik hier voor methodologie en samenstelling jury.

Wie zijn de kandidaten:

1. Stichting Pensioenfonds Wolters Kluwer Nederland

Het Wolters Kluwer pensioenfonds is een klein, eigengereid, zelf-administrerend ondernemingsfonds dat een diepe en sterke band koestert met deelnemers en bedrijf. Het bestuursbureau zit op de begane grond van Wolters Kluwer in Deventer. De drempel om binnen te stappen is laag, de administratie kent deelnemers bij naam en bijeenkomsten voelen vaak als een reünie. Dat persoonlijke contact wordt enorm op prijs gesteld door deelnemers. Ook de regie over de beleggingen houdt het fonds in eigen hand: het maakt zelf een beleggingsplan zonder toeters of bellen en monitort zelf de vermogensbeheerders. Het fonds belegt zo veel mogelijk passief, met name in een ontwikkelde-marktenindex van bedrijven met de hoogste esg-scores. De vermogensbeheerkosten inclusief transactiekosten bedragen maar 37 basispunten, een pak minder dan het gemiddelde voor de sector (50bp). Vorig jaar kon het fonds een toeslag verlenen van 2,12% en dit jaar van 9,73%.

Pensioenfonds Wolters Kluwer Nederland voert de pensioenregeling uit voor de 7.430 (gewezen) werknemers en gepensioneerden van uitgever Wolters Kluwer. Het belegd vermogen van het fonds bedraagt ongeveer €1,3 miljard. De actuele dekkingsgraad per einde maart 2023 bedroeg 125,4% en de beleidsdekkingsgraad 129,7%.

2. Rabobank Pensioenfonds

In de aanloop naar de stelselwijziging heeft het Rabobank Pensioenfonds in samenspraak met sociale partners en uitvoerder een nieuwe regeling geïntroduceerd. Voor nieuwe opbouw stapte het fonds dit jaar over van een cdc- naar een dc-regeling. De nieuwe regeling is ‘Wtp-proof’: Zo zetten sociale partners en pensioenfonds een eerste stap in de transitie naar het nieuwe stelsel. Ook op andere fronten betoont het Rabo-fonds zich zeer vooruitstrevend. Zo heeft het fonds de aandelenportefeuille verduurzaamd en meer toekomstbestendig gemaakt, waarbij tevens de beheerkosten sterk werden teruggebracht door over te gaan van 11 actieve aandelenmanagers naar 2 aandelenmanagers met een passief mandaat. Bovendien belegt het fonds inmiddels bijna 35% van de infrabeleggingen in hernieuwbare energie. Ook zet het fonds in op interactie met de belanghebbenden, en dat wordt door de achterban hoog gewaardeerd, blijkens de waarderingscijfers (‘mijn pensioen’ kreeg een waarderingscijfer van 8,3; klantcontactcenter 8,4 en digitaal pensioen aanvragen 8,6).

Rabobank Pensioenfonds regelt de pensioenen voor de circa 103.185 (voormalige) medewerkers en gepensioneerden van de Rabobank en aangesloten instellingen. Het belegd vermogen bedraagt €23,2 miljard. De actuele dekkingsgraad eind april 2023 bedroeg 120,1% en de beleidsdekkingsgraad 119,6%.

3. Stichting Mediahuis Nederland Pensioenfonds

Mediahuis Nederland Pensioenfonds (voorheen Telegraafpensioenfonds) is klein, maar excelleert op meerdere fronten. Bijvoorbeeld waar het gaat om financiële soliditeit. De dekkingsgraad is zeer gezond. De premie is in vergelijking met andere fondsen in de mediasector bescheiden. Toch wist het fonds in de afgelopen jaren een volledige indexatie toe te kennen (tot wel 14,3% over 2022). Daarnaast excelleert Mhpf in uitvoering. De klachtencommissie leidt een eenzaam bestaan want er zijn in de afgelopen jaren geen klachten ingediend. Als laatste excelleert Mhpf in communicatie met deelnemers. Het kantoor zit letterlijk naast de ingang van het bedrijfspand waardoor iedere actieve deelnemer dagelijks kan binnenstappen met een vraag. En dat gebeurt ook! Natuurlijk is er ook een goede digitale nieuwsbrief voor alle deelnemers en een goede site met alle info over het fonds en de WTP (zie https://mhpf.nl/). Kortom, Mhpf bewijst dagelijks dat een klein fonds wel degelijk kan excelleren in uitvoering, communicatie en (heel belangrijk) financieel resultaat voor de deelnemer.

Mediahuis Nederland Pensioenfonds, voorheen Telegraafpensioenfonds, verzorgt het pensioen voor de 7.170 (gewezen) werknemers en gepensioneerden van het Mediahuis en diens werkmaatschappijen. Het belegd vermogen bedraagt €1,16 miljard (maart 2023). De actuele dekkingsgraad was op 31 maart 2023 114,6% en de beleidsdekkingsgraad 31 maart 123,4%.

Stem nu.

Welk van de kandidaten is uw favoriet voor de gouden Pensioen Pro Award voor Pensioenfonds van het jaar 2023?

Breng hier uw stem uit.

Er kan niet meer gestemd worden.