Image
Image

Stem nu voor de gouden Pensioen Pro Award 2022

Welk pensioenfonds wint dit jaar de gouden Award voor Pensioenfonds van het jaar? Beslis mee welk fonds de hoogste onderscheiding in de pensioenbranche ontvangt. Stemmen kan tot maandag 3 oktober 2022 16.00 uur.

Drie kandidaten hebben na een rigoureuze voorselectie de laatste ronde gehaald in de strijd om de gouden Award voor Pensioenfonds van het jaar 2022. Onderstaand stellen wij ze aan u voor en leest u waarom de vakjury deze fondsen op de shortlist heeft geplaatst. Vervolgens is het aan u als publieksjury om te bepalen welke van de drie zich een jaar lang Pensioenfonds van het jaar mag noemen.

Klik hier voor methodologie en samenstelling jury.

Wie zijn de kandidaten:

1. De Shell-pensioenfondsen

De pensioenfondsen SSPF en SNPF en hun Shell Pensioenbureau Nederland verzorgen de pensioen- en premieregelingen voor ruim 41.000 (ex-)medewerkers van Shell. Dat doen de fondsen met prima financieel resultaat. Het db-fonds had eind augustus een dekking van ruim 144%. Maar naast een solide financiële positie, onderscheiden de Shell-fondsen zich vooral met hun oog voor het perspectief van de deelnemers. Zo wordt bij Shell zelfs het pensioenreglement – notoir zware kost – een plezier om te lezen en wordt pensioen door middel van e-learnings op zeer gebruiksvriendelijke manier begrijpelijk gemaakt.

“Vooruitstrevend, zowel qua regeling (heeft al heel vroeg een premieregeling ontwikkeld) als qua communicatie naar deelnemers,” meent de jury. “Vernieuwend en vanuit de deelnemer geredeneerd: Indrukwekkend hoeveel werk er is verzet om pensioen toegankelijk te maken.”

Het Shell-fonds SSPF verzorgt de DB-pensioenregeling voor circa 31.650 (ex-)medewerkers van Shell die vóór 1 juli 2013 in dienst zijn gekomen en Nederland als ‘base country’ hebben. Het belegd vermogen bedraagt € 33,1 miljard (2021). Per 31 augustus 2022 bedraagt de dekkingsgraad van SSPF 144,2% en de beleidsdekkingsgraad bedraagt 134,9%. SNPS verzorgt de beschikbare-premieregeling voor medewerkers van Shell die vanaf 1 juli 2013 nieuw in dienst komen en Nederland als 'base country’ hebben. Daarnaast voert het ook een nettopensioenregeling uit. Het fonds heeft bijna 10.000 deelnemers en pensioengerechtigden. Het belegd vermogen bedraagt € 389,4 miljoen (2021).

2. bpfBOUW

Het pensioenfonds voor de bouwnijverheid, één van de vijf grootste fondsen van Nederland, voert voor de periode 2021 – 2025 een verantwoord beleggen beleid met als overkoepelend thema ‘duurzaam wonen, werken en leven’. Daaronder vallen drie prioriteitsthema’s – klimaatverandering, goede arbeidsomstandigheden en circulariteit – die vanuit de achterban belangrijk worden gevonden. Zo belegt het fonds in zorgvastgoed, energiezuinig vastgoed, en het streven dat jaarlijks op meer dan 90% van de bouwplaatsen werkplekken zijn voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Maar ook in het vergroten van het woonaanbod voor middenhuur, en mogelijk maken voor een vergrijzende bevolking om langer, fijner en gezonder te wonen in een eigen vertrouwde omgeving.

“Een goede oude dag is meer dan een pensioen. Bewonderenswaardige bijdrage aan sociaal vastgoed, duurzaam richting de toekomst, goed voor het welzijn van ouderen, maar ook voor jongeren vanwege doorstroming op de woningmarkt. Indrukwekkend!,” aldus een jurylid.

Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid (bpfBOUW) verzorgt de collectieve oudedagsvoorziening voor de circa 783.040(gewezen) werknemers en gepensioneerden van 15.090 ondernemingen in de bouwsector. Het belegd vermogen bedraagt € 65,4 miljard (Q2 2022). Per 31 juli 2022 bedroeg de actuele dekkingsgraad 132,6% en de beleidsdekkingsgraad 127,1%.

3. ABN Amro Pensioenfonds

ABN Amro Pensioenfonds voert de pensioenregeling nog altijd in eigen beheer uit en is de afgelopen jaren uitstekend in staat geweest om binnen het bestaande financieel toetsingskader toegevoegde waarde te behalen voor de deelnemers. Het fonds heeft een moderne pensioenadministratie die de deelnemer veel gebruiksgemak levert, goed functionerend vermogensbeheer en een prima financiële positie. Zo kende het fonds in april een indexatie toe van maar liefst 6,4% en heeft het zelfs daarna nog altijd een beleidsdekkingsgraad van 136%. Die prestatie weet het fonds te leveren met uitzonderlijk lage vermogensbeheerkosten van slechts 10 basispunten. Een ijzersterk pensioenfonds!

“Een structureel goed ondernemingspensioenfonds dat het op alle fronten goed blijft doen, ongeacht de marktomstandigheden,” aldus de jury.

ABN Amro pensioenfonds verzorgt de pensioenregeling voor de 102.570 (gewezen) medewerkers en gepensioneerden van de bank. Het belegd vermogen bedraagt € 27,22 miljard per eind Q2 2022. De actuele dekkingsgraad eind Q2 was 134% en de beleidsdekkingsgraad 136%.

Stem nu.

Welk van de kandidaten is uw favoriet voor de gouden Pensioen Pro Award voor Pensioenfonds van het jaar 2022?

Breng hier uw stem uit.

Er kan niet meer gestemd worden.