Image
Image

Stem nu voor de gouden Pensioen Pro Award 2021

Welk pensioenfonds wint dit jaar de gouden Award voor Pensioenfonds van het jaar? Beslis mee welk fonds de hoogste onderscheiding in de pensioenbranche ontvangt. Stemmen kan tot maandag 29 november (16.00 uur) 2021.

Drie kandidaten hebben na een rigoureuze voorselectie de laatste ronde gehaald in de strijd om de gouden Award voor Pensioenfonds van het jaar 2021. Onderstaand stellen wij ze aan u voor en leest u waarom de vakjury deze fondsen op de shortlist heeft geplaatst. Vervolgens is het aan u als publieksjury om te bepalen welke van de drie zich een jaar lang Pensioenfonds van het jaar mag noemen.

Klik hier voor methodologie en samenstelling jury.

Wie zijn de kandidaten:

1. Pensioenfonds Zorg en Welzijn
Pensioenfonds Zorg en Welzijn zet zich in om een volledig klantgerichte organisatie te zijn. Weten wat de behoefte van de klant is begint met luisteren. PFZW heeft het datamanagement in 2021 sterk geprofessionaliseerd, zodat het fonds echt weet wat er speelt bij de achterban. Het persoonlijk contact met de klantcontactorganisatie van het fonds wordt enorm hoog beoordeeld, met een gemiddelde van 8,6.

Zo belde de klantcontactorganisatie in coronatijd en in de week van de eenzaamheid actiematig naar eenzame ouderen, gewoon om een luisterend oor te bieden. En toen een fysiek bezoek niet meer mogelijk was, werd direct gestart met beeldbellen: een nieuw contactkanaal dat door deelnemers wordt gewaardeerd met een 9,2. En om met jongere deelnemers in contact te treden, is het fonds actief met de YouTube videoserie ZorgisZó. PFZW heeft excellente klantbediening hoog in het vaandel en laat zichzelf jaarlijks de maat nemen via de Gouden Oor Standaard. In 2021 oordeelde de externe auditor dat PFZW de certificering op het hoogste niveau voor drie jaar behoudt en scoorde de dienstverlening 96 punten op de maximaal haalbare 100 punten.

De jury zegt: “Een pensioenfonds dat voorop loopt op alle fronten. Hierbij veel aandacht voor de deelnemer, met een luisterend oor voor eenzame ouderen en filmpjes voor jongere deelnemers. Voor grote fondsen is een goede connectie met de achterban moeilijk, maar ook key, juist nu er een nieuw pensioenstelsel komt – en bij dit fonds staat luisteren naar mensen voorop.”

Pensioenfonds Zorg en Welzijn verzorgt de pensioenregeling voor de circa 2,9 miljoen (gewezen) werknemers en gepensioneerden van 25.500 ondernemingen in de sector Zorg en Welzijn. Het belegd vermogen bedraagt € 265,1 miljard (Q3 2021). Eind Q3 2021 bedroeg de actuele dekkingsgraad 102% en de beleidsdekkingsgraad 97%.

2. Provisum
Provisum is een klein, maar fijn ondernemingspensioenfonds dat al jaren uitstekend presteert en ook het afgelopen jaar naar buiten trad met prachtige resultaten. Dit C&A pensioenfonds, dat vorig jaar ook al goud won als Pensioenfonds van het jaar 2020, heeft een beleidsdekkingsgraad van 140,3% per eind oktober 2021 en kent geen indexatieachterstand.

De jury zegt: “Dit fonds laat zien dat klein heel mooi kan zijn. Voor deelnemers draait het per slot van rekening om de dekkingsgraad – en die is bij dit fonds hoog. Goede cijfers: een fonds dat doet, wat het doen moet.”

Stichting Pensioenfonds Provisum is een ondernemingspensioenfonds en voert de pensioenregelingen uit voor de 10.200 (gewezen) werknemers en gepensioneerden van C&A Nederland en de door C&A aangewezen vennootschappen of rechtspersonen. Het belegd vermogen bedraagt € 1,65 miljard (eind 2020).

3. Rail & OV
Het pensioenfonds Rail & OV heeft middenin coronatijd een ingewikkelde fusie voltooid. Het Spoorwegpensioenfonds, pf Openbaar Vervoer en uitvoerder SPF Beheer fuseerden tot één zelfadministrerend pensioenfonds met €25 mrd vermogen en 105.000 deelnemers. Deze enorme klus, die begin dit jaar geklaard was, maakt de organisatie wendbaarder en kosten-efficiënter. Daar heeft de deelnemer profijt van: de fusie bespaart naar verwachting €3 mln per jaar, oftewel 7% van de kosten voor pensioen- en vermogensbeheer.

Het fusiefonds timmert ondertussen hard aan de weg met onder andere een nieuw duurzaam beleggingsbeleid waarin naast klimaat wordt ingezet op infrastructuur en duurzame industrialisatie, sdg 9, wat past bij een ‘vervoer’-fonds. Ook is Rail & OV druk bezig met de voorbereiding op het nieuwe pensioenstelsel. Daarbij koestert het fonds de persoonlijke benadering van deelnemers, met onder meer pensioencafés op stations en een rondrijdende ‘pensioenbus’.

De jury zegt: “Het vraagt moed om een stap uit het verleden (ont-zaffen) terug te draaien als dat beter is voor de deelnemer. Dit was een ingrijpend traject, wat dit pensioenfonds succesvol heeft afgerond. Bovendien heeft het fonds deze efficiëntieslag gemaakt zonder dat het ten koste lijkt te gaan van andere zaken. Een belangrijke stap om de kosten te verlagen en complexiteit en agency issues te verminderen.”

Pensioenfonds Rail & OV is het bedrijfstakpensioenfonds voor de Spoorwegen en het Openbaar Vervoer. Het fonds verzorgt de pensioenen voor 105.310 (voormalig) werknemers en gepensioneerden van 80 bedrijven. Het belegd vermogen bedraagt € 25,78 miljard (Q2 2021). Per ultimo Q3 2021 bedroeg de actuele dekkingsgraad 119,45% en de beleidsdekkingsgraad 113,4%.

Stem nu.

Welk van de kandidaten is uw favoriet voor de gouden Pensioen Pro Award voor Pensioenfonds van het jaar 2021?

Breng hier uw stem uit:

Er kan niet meer gestemd worden.